Diabetes atau dikenali sebagai kencing manis merupakan salah satu penyakit bahaya sekiranya tidak dicegah dari awal.Penyakit ini juga semakin meningkat di Malaysia atas faktor seperti pemakanan yang kurang sihat dan kurang bersenam akibat terlalu sibuk dengan kerjaya.Lebih kronik lagi apabila gula di dalam darah bertambah, akhirnya mengakibatkan risiko penyakit buah pinggang,penyakit jantung,jangkitan kuman akibat luka yang lambat sembuh,dan lain-lain. Ianya adalah berpunca daripada kegagalan badan untuk menukarkan makanan kepada tenaga.
Bagaimana tanda-tanda awal berlaku peningkatan gula dalam darah?
Sebelum mengetahui cara untuk merawatnya, adalah lebih baik kita mengenal pasti tanda-tanda atau gejala awal timbulnya penyakit kencing manis atau Diabetes ini.
Ramai orang ambil mudah dengan gejala awal yang ada. Padahal jika kita mula waspada sejak awal itu lebih baik. Penyakit kencing manis ini ada beberapa jenis. Pertama disebut dengan Hipoglikemia dan yang kedua disebut Hiperglikemia.Jenis yang ketiga dipanggil Diabetes Gestasional(semasa hamil).
Hipoglikemia berlaku dimana kadar gula dalam darah boleh menurun sangat rendah sekali. Adapun jika berlaku sebaliknya, ia adalah jenis kencing manis yang kedua iaitu Hyperglikemia.
Antara tanda-tanda awal gejala Hipoglikemia ialah seperti perasaan gelisah,keinginan untuk makan yang berterusan,tahap kesedaran yang menurun,gementar dan lebih banyak berpeluh.Manakala tanda-tanda buat penghidap hiperglikemia pula seperti kerap rasa haus,kerap ke tandas untuk membuang air kecil,penglihatan menjadi tidak fokus,terasa gatal dan muncul infeksi di kulit serta berlaku penurunan berat badan yang mendadak.
Jika keadaan ini menimpa kepada anda,segeralah berjumpa doktor untuk melakukan ujian makmal kerana biasanya serangan kali kedua yang terjadi membuatkan seseorang itu tidak tertolong.
BAGAIMANA RAWATAN YANG TERBAIK?
Banyak pesakit melakukan pelbagai rawatan samada secara perubatan atau alternatif.Namun hasilnya agak perlahan kerana kebanyakkan orang ingin sembuh degan cepat,padahal rawatan ini perlulah secara bertahap dan dilakukan dengan rutin. Paling terbaik kita mengambil langkah mencegah itu lebih baik dari mengubati.
Disini, suka untuk saya berkongsi satu rawatan alternatif yang selamat dan semulajadi iaitu dengan mengamalkan pengambilan Esp Soy Protien Shaklee dalam diet seharian.
Apa itu Esp Soy Protien Shaklee?
Shaklee merupakan syarikat pertama yang mencipta makanan tambahan protein berasakan soya. Pengasingan protein yang pertama dicipta oleh Dr. Shaklee pada awal 70-an. Ujian klinikal telah membuktikan protein soya adalah faktor utama dalam penjagaan kesihatan yang unggul.
Esp Shaklee ini telah diiktiraf seluruh dunia dengan mempunyai kajian klinikal yang sangat ekstensif dan komprehensif serta memiliki kualiti protein yang tinggi. Kandungannya daripada kacang soya NON-GMO(non-gemetically modified organism) yang mana is diproses pada suhu yang rendah.Tambahan pula, setiap 850g bersamaan 1 canister Esp Shaklee dihasilkan daripada 30 kg kacang soya dan mampu memberikan sumber tenaga segera serta boleh bertahan lebih lama.
Esp Shaklee ini merupakan satu-satunya produk kesihatan dalam pasaran yang menyediakan 9 asid amino penting yang tidak dapat dihasilkan oleh tubuh badan manusia.Ia juga diperkaya dengan sumber vitamin dan 4 sumber mineral.Esp shaklee ini sangat sesuai untuk semua peringkat umur.
KENAPA ESP SHAKLEE SESUAI UNTUK DIABETES?
Kandungan Indeks Glisemik(G.I) yang rendah iaitu 39, menjadikan ia sangat sesuai bagi penghidap Diabetes.Selain itu, kandungan asid amino didalamnya seperti ISOLOECINE dan LEUCINE sangat membantu penghidap Diabetes.
Asid amino Isoloecine ini berfungsi dengan menstabilkan dan menyelraskan tahap gula dalam darah manakala asid amino Leucine berfungsi membantu merendahkan tahap gula dalam darah.
Tahukah Anda?
Indeks Glisemik menempatkan kedudukan karbohidrat berdasarkan kesannya terhadap paras gula dalam darah.Karbohidrat yang memecah dengan cepat mempunyai Indeks Glisemik yang tertinggi manakala karbohidrat yang Indeks Glisemik rendah pula memecahkan gula dalam darah dengan perlahan-lahan sambil membebaskan glukosa ke dalam sistem badan anda.
Mengekalkan paras gula dalam darah yang rendah amatlah penting lebih-lebih lagi untuk proses pengurangan berat badan dan penjagaan kesihatan dalam jangka masa panjang.Sesetengah protein soya diproses dengan alkohol yang mana boleh menghilangkan manfaat isoflavones tetapi Esp Shaklee ini diproses dengan air bersih untuk mengekalkan isoflavones demi mengekalkan keseluruhan kebaikkan soya. ESP Shaklee ini juga mengandungi rendah lemak, tiada kolestrol, tiada asid urik dan sangat mudah diserap oleh tubuh badan kita.
Satu hidangan ESP Shaklee bersamaan dengan 2 kali ganda daging, 4 kali ganda telur, 12 kali ganda susu.
Apa itu Asid Amino?
Protein terdiri daripada lebih 20 jenis asid amino yang setiap satunya akan menghasilkan jenis protein yang berbeza mengikut keperluan protein dan enzime yang diperlukan oleh tubuh badan manusia.
Terdapat asid amino tertentu yang dapat dihasilkan sendiri oleh tubuh badan manusia.Ia dipanggil asid amino TIDAK PERLU. Manakala asid amino yang tidak dapat dihasilkan sendiri oleh tubuh badan manusia dan mesti diperolehi daripada sumber makanan dikenali asid amino PERLU.
Dengan itu Shaklee menyediakan kesemua asid amino PERLU di dalam ESP soy protein ini.
Berminat boleh hubungi saya,
Ummu Safura
Pengedar Shaklee Semenyih
Pengedar Shaklee Seluruh Msia & Mesir
No Telefon: +201121180773
Fb: Aina Nadzirah Mohd Yunus
Email: ummusafura2104@gmail.com
Blog: ohsemummi.blogspot.com
ummusafura.blogspot.com