Pernah tak anda terfikir adakah sumber protein yang diambil selama ini terbaik?
Protein adalah kunci untuk memperbaiki sel, membangun otot,membakar beberapa kilogram lemak, mempengaruhi kerja enzim, hormon, kekebalan tubuh, dan keseimbangan cairan dalam organ tubuh.
Tanpa protein, sistem dalam badan tidak akan dapat berjalan dengan lancar. Jika kekurangan protein yang serius, boleh menyebabkan kegagalan fungsi organ dan seterusnya menyebabkan kematian.
Sebenarnya, yang terpenting bukan hanya seberapa banyak protein yang kita ambil tetapi perlu juga melihat sumber proteinnya.
Ummi sendiri amalkan Esp Shaklee. Setelah melalui banyak ujian klinikal yang luas dan menyeluruh, Dr.Shaklee berjaya hasilkan Energizing Soy Protein(ESP) dengan menggunakan kacang soya Non-GMO(Genetically Modified Organism), melalui Identity Preserved Program(IPP). Ini bermaksud kacang soya yang digunakan untuk menghasilkan ESP tidak diubah genetiknya secara kimia.
Untuk pengetahuan semua, kacang soya NON-GMO ini dicuci dengan air dan diproses pada suhu yang sangat rendah untuk mengekalkan kualiti dan zat yang terkandung di dalamnya. Selain itu, ianya tidak diproses dengan alkohol seperti pemprosesan kacang soya lain.
Walaupun protein soya ESP terkenal dengan kualitinya yang terbaik, ada juga segelintir yang mempersoalkannya.
Kenapa tak makan daging, minum susu lembu, atau makan keju untuk dapatkan sumber protein?
Kenapa perlu ambil protein soya?
Apa hebatnya protein soya ESP ni?
Kalau nak tahu, sebenarnya sumber protein soya ESP ni daripada tumbuhan. Daripada kacang soya. Biasa kita ambil sumber protein haiwan seperti daging lembu dan lain-lain.
Protein soya ESP Shaklee ni mengandungi karbohidrat dan serat, manakala daging tidak. Protein soya juga tidak mengandungi lemak tepu tetapi sumber protein daripada daging mengandungi lemak tepu yang boleh menyebabkan penyakit jantung jika diambil berlebihan. Protein soya mengandungi lemak tidak tepu termasuklah asid lemak Omega-3 yang mana sangat diperlukan untuk kesihatan jantung sekaligus dapat menurunkan risiko penyakit kronik.
Kalau sumber daripada WHEY PROTEIN???
Pun TIDAK BAGUS!
Whey adalah bahan yang terhasil semasa pembuatan keju. Ini bermaksud, Whey dibuat daripada susu lembu dan tidak sesuai untuk mereka yang lactose intolerant atau alah dengan susu lembu.
ESP Shaklee ini juga mengandungi 9 jenis asid amino penting yang lengkap yang mana tubuh badan kita tidak dapat hasilkannya. Serta diperkaya dengan 5 sumber vitamin dan 4 sumber mineral. Kandungannya yang rendah lemak, tiada kolestrol, tiada asid urik, dan rendah Indeks Glisemik(GI) mampu memberi rasa puas dan kenyang yang lama.
Anda dah jumpa sumber protein TERBAIK untuk diamalkan dalam diet seharian?
Ummu Safura ada jawapannya.
Fb: Aina Nadzirah Mohd Yunus
Blog: ohsemummi.blogspot.com
Wassap: +201121180773
Email: ummusafura2104@gmail.com
Shaklee Semenyih
Shaklee Seluruh Msia Mesir
ID 1180191
0 ulasan:
Catat Ulasan