Resipi Urab Ulam Paling Mudah Dan Sedap




Assalamualaikum....

Hari ini suka untuk ummi berkongsi resipi pula. Kalau nak tahu, ummi ni suka sangat memasak. Lagi suka bila orang jamah makanan yang kita masak. Rasa seronok bahagia je..

Buat penggemar ulam-ulaman, resipi kali ini sangat enak dimakan. Sesuai juga buat mereka yang tengan diet dan eat clean. Hari ini dengan berbekalkan ulam raja dan daun salom, ummi buat je urab atau ada yang panggil kerabu ulam.

Anda juga boleh gunakan daun ulaman yang lain mengikut selera masing-masing. Untuk pengetahuan semua pembaca, antara keistimewaan daun salom ini boleh mengubati demam panas yang datang secara tiba-tiba dan dapat menjadi ubat kepada penyakit tekanan darah tinggi. Selain itu, salom juga mampu memberi kesan sebagai agen anti reumatik dan mampu turunkan paras gula dan kolestrol dalam pesakit diabetes atau kencing manis.

Bahan-bahan

- 1 cekak daun selon ( hiris kasar)
- 1 cekak ulam raja ( hiris kasar )
- 1 biji bawang besar (belah 4)*
- 3 ulas bawang putih *
- 3 batang cili besar (merah)*
- 1 genggam ikan bilis / 1 sudu kecil belacan*
- 1 biji kelapa parut putih

Cara-cara :

1) Bahan-bahan yang bertanda * digoreng dahulu
2) Setelah naik bau, bahan yang digoreng tadi di angkat dan ditumbuk lumat
3) Kemudian gaulkan bahan tadi dengan kelapa parut dalam kuali
4) Masukkan ulam-ulaman yang telah dihiris ke dalam kuali
5) Gaul sebati dan perasakan dengan gula dan garam

> SELAMAT MENCUBA <

Bagi sesiapa yang dah cuba resepi ni, kongsilah pengalaman anda di ruangan komentar ye..

3 ulasan: